Hóren wat de ander zegt

Gestaltpraktijk Hans Loeffen
Eindhoven

Twee mensen besluiten om samen door het leven te gaan omdat het op een of andere manier tussen hen beide klikt. In sprookjes leven ze dan nog lang en gelukkig maar de realiteit is vaak anders. 

Beide partners hebben een beeld van hoe de relatie eruit zou moeten zien en hebben op grond daarvan verwachtingen naar elkaar toe die meestal niet uitgesproken worden. Als de ander echter niet aan die verwachtingen voldoet, ontstaan er spanningen.
Om hier mee om te kunnen gaan is een heldere communicatie noodzakelijk.

Partners gaan een verbintenis met elkaar aan maar blijven tegelijkertijd ook aparte individuen met eigen wensen en behoeften, en met een eigen achtergrond. Het ene moment voel je je aangetrokken tot je partner en wil iets samen doen, het andere moment wil je liever alleen zijn. 
In een gezonde relatie is er een ritme van samenzijn en alleenzijn. Aangenaam verlangen, heftig conflict en weldadige rust karakteriseren een gezonde wisselwerking in een levendige relatie. Wanneer dit proces stokt komt er een chronische ontevredenheid voor in de plaats die zich uit in verveling, eenzaamheid, frustraties, woede of verbittering.

Relaties zijn niet statisch. Wanneer twee mensen samen iets doen zijn er ook twee behoeften of wensen. De behoeften van de partners veranderen en ook de omgeving verandert steeds.
Als je op elk moment duidelijk aan elkaar kan maken wat je plezierig en wat je onplezierig vindt, dan blijft de relatie fris en levendig.

Veel paren hebben echter gefixeerde communicatie-patronen en verstaan elkaar niet goed meer. In relatietherapie ligt de nadruk op het weer op gang brengen van de vastgelopen communicatie. 
Hoe maak ik duidelijk wat ik voel, wat ik nu wil, en vooral wat ik nu niet wil?

Over Gestaltpraktijk Hans Loeffen


Gestaltpraktijk Hans Loeffen

Hans Loeffen

Louise de Colignystraat 28
5616 ER Eindhoven

Hóren wat de ander zegt