Spirituele Ontwikkeling

Gestaltpraktijk Hans Loeffen
Eindhoven

Wie ben ik?

Sommige mensen zijn al hun hele leven in contact met hun innerlijk. Voor anderen is het een geleidelijk proces om meer voeling met het innerlijk te krijgen. Vooral mensen die een crisis meemaken komen vaak tot het besef dat er 'meer' moet zijn dan de allerdaagse zorgen en voelen zich aangetrokken tot spiritualiteit. Wat begint als een zoeken naar innerlijke vrede als tegenhanger van de drukte die ze in hun in het hoofd ervaren, kan evolueren tot het ontwikkelen van een hoger niveau van 'bewustzijn'

Gestalt zit op het grensvlak van psychotherapie en spiritualiteit. Het bevat elementen uit de westerse psychologie en oosterse meditatie. De grondgedachte bij gestalt is dat de drang tot zelfontplooiing altijd aanwezig is maar dat we onze eigen ontwikkeling vaak blokkeren. We verstoren het ervaren in het 'hier en nu' met obsessief denken, angsten, neuroses en andere vervelende gewoonten die we in de loop van ons leven hebben opgepikt. In gestalttherapie onderzoeken we dushoe we onszelf belemmeren in onze eigen groei, in volwassen worden.

Therapie gaat er in eerste instantie over hoe je op een gezond en volwassen manier kan leren omgaan met pijnlijke gevoelens, trauma’s en hoe je jezelf in de wereld zet. Vaak komen tijdens dit proces existentiéle vragen aan de orde zoals: Wie ben ik? en Wat is de zin (betekenis) van mijn bestaan?. Het feit dat deze vragen bij je naar boven komen wil zeggen dat je spirituele ontwikkeling op een niveau is gekomen dat je uitstijgt boven het verlangen naar egocentrisch consumeren en het volgen van maatschappelijke normen. Je neemt jezelf niet meer zo serieus. Je ego is niet meer het centrum van het universum en je stelt je open voor het transpersoonlijke, een één-zijn met… de kosmos? 

Misschien ben je al aan de slag gegaan met bepaalde technieken en lukt het je niet om verder te komen. Misschien heb je vragen over bepaalde uitgangspunten, hoe combineer je je spirituele praktijk met je gezin, seks, je werk, bezit, je emoties, familie en vrienden? Misschien ben je door je meditatie weer in contact gekomen met oude pijn of wordt je angstig of depressief of krijg je het idee dat je hele leven op zijn kop komt te staan.Op dat moment kan persoonlijke coaching bij je spirituele ontwikkeling zinvol zijn. Ben je iemand die spiritueel erg gevoelig is en het moeilijk vind om je dagelijks leven in orde te krijgen of heb je je dagelijks leven wel op orde maar ervaar je een zekere leegte? Er kunnen heel verschillende redenen zijn om ondersteuning te gaan zoeken.

In gesprekken en oefeningen kan ik je misschien helpen om een creatieve oplossing te vinden voor je impasse waardoor je geblokkeerde energie weer kan gaan stromen en je ruimte krijgt voor verdere groei. Hoe kun je contact maken met zowel je binnenwereld als de buitenwereld en toch adequaat blijven reageren? 

Voor mij is gestalt mijn basis maar ik heb me ook rijkelijk laten inspireren door stromingen als, zen, non-dualisme, vipassana, mindfulness, tantra, hatha-yoga, biodanza, soefisme, esoterisch christendom, Gurdjieff, Almaas, Barry Long, Tolle, Wilber enz. Deze stromingen streven in principe hetzelfde doel na maar de wegen ernaartoe zijn verschillend.

Over Gestaltpraktijk Hans Loeffen


Gestaltpraktijk Hans Loeffen

Hans Loeffen

Louise de Colignystraat 28
5616 ER Eindhoven

Spirituele Ontwikkeling