Organisatie en Cultuur Verandering | Veldhoven

 

Organisatie en Cultuur Ontwikkeling

 

Regelmatig zie ik bedrijven ondanks een heldere visie, met een duidelijke strategie en doelstellingen toch onvoldoende resultaten halen. ‘Zachte’ cultuurfactoren verklaren waarom meer dan zeventig procent van alle veranderingstrajecten mislukt. Cultuur is de onzichtbare brug of onzichtbare kloof tussen plannen en uitvoering. Net als de zwaartekracht beïnvloedt cultuur alles maar zie je het niet. Sterker, je vergeet eigenlijk dat cultuur er is. Wanneer strategie en cultuur met elkaar botsen in een veranderingstraject dan wint de cultuur altijd. Cultuur is als ragfijne motregen, je merkt het niet maar toch word je doorweekt. De impliciete normen en waarden binnen een organisatie of afdeling zijn leidend. Het van belang om zicht te krijgen op dat impliciete. Wat is hier eigenlijk normaal? Wat is het gedrag en de houding van de medewerkers hier? Wat zijn de omgangsvormen? Mag je hier zeggen wat je werkelijk vindt? Voelen mensen zich hier veilig? In organisaties blijken er meer ‘ontwijkingswaarden’ dan ‘aantrekkingswaarden’ te zijn: laat ik maar niet opvallen; laat ik maar op zeker spelen; laat ik maar geen kritiek geven; laat ik maar geen fouten maken.

Organisaties gaan uiteindelijk ten onder aan gesprekken die niet plaatsvinden. Doorbraak zit erin wanneer je de emotie opzoekt want anders is afbraak onherroepelijk het gevolg. Je moet als leider de veiligheid voorbij en impliciete ‘omgangspelregels’ aan de kaak durven stellen.

 

Ik kijk naar de organisatie vanuit de 'mens' kant. Hierbij een aantal voorbeelden/vragen die illustreren wat mijn speelveld van organisatie en cultuur ontwikkeling kan zijn:

-'We hebben wel een visie, maar deze wordt onvoldoende gedragen: hoe krijgen we meer draagvlak?'
-'We leven hier erg op eilandjes ik heb het idee dat mensen steeds zelf het wiel uitvinden.'
-'Wij staan voor een fusie van twee totaal verschillende culturen: hoe moeten we dat aanpakken?'
-'Hoe herstel je het vertrouwen na een periode van minder goed beleid?'
-'Er wordt niet genoeg geluisterd, zelfs niet na diverse trainingen.'
-'Mensen zeggen hier helaas niet wat ze echt denken en voelen: kun je dat verbeteren'
-'Er heerst een ongezonde concurrentie in ons managementteam: hoe kunnen we dat verbeteren?' -'Hoe krijgen we in onze organisatie de mensen meer in beweging?'
-'Wij willen meer pro-activiteit en zelfsturing van onze medewerkers.'
-'Wij hebben erg veel projecten lopen en er heerst stress: hoe krijgen we meer focus en meer rust?'
-'We werken hier te veel voor ons zelf en er is niet genoeg synergie.'
-'We willen persoonlijke ontwikkelingsplannen invoeren.'
-'Er wordt hier te weinig gelachen.'

 

Ik kijk, door een kritische bril, naar je organisatie en naar de beoogde organisatie en cultuur verandering. Voor informatie over de aanpak en werkwijze zie de Learning Consult pagina.

Over Peter van de Ven | Veldhoven

Opleidingen: na v.w.o. en psychologie aan de Universiteit van Tilburg volgde de leergang 'Management of Learning and Development' aan de TIAS business school. Mijn belangrijkste opleiding volg ik nog dagelijks op de autodidactische universiteit van het leven.

Werkervaring: parttime heb ik gewerkt als eerstelijns psycholoog. Vervolgens drie jaar ervaring opgedaan in commerciële functies bij farmaceutische bedrijven. Toen zeven jaar als trainer/adviseur bij een trainingsbureau gewerkt. Naast commerciële/management trainingen en productontwikkeling, schreef ik artikelen voor een managers magazine. Passie voor de ontwikkeling van mens en organisatie brachten me in 1997 bij Learning Consult. Hiervan ben ik mede oprichter en eigenaar.

Na mijn recente wereldreis (2015) heb ik besloten vaker retraites te geven. Ik geloof dat elk mens ten diepste streeft naar een leven dat in balans is. Een leven waarin je ervaart dat je geliefd bent en handelt vanuit vertrouwen in plaats van angst. Waarin je je vrij voelt om de keuzes te maken die je wilt maken.

Middels zelfonderzoek begeleid ik je naar wie je wilt zijn en wat je wilt betekenen voor anderen. Opdat je zicht krijgt op welke rol je voor jezelf ziet in het leven. Ik wil, in een veilige omgeving, uitnodigend zijn en je aanspreken.

Mensen met een thema, vraag of tijdelijke onbalans wil ik een nieuwe weg laten ervaren. Zelfbewust zijn, innerlijke rust voelen, stress het hoofd bieden, zelfvertrouwen voelen en overtuigend je doelen bereiken.

Ademtherapie Arbeidsbemiddeling & Re-integratie Astrologie Ayurveda Body Stress Release Bouwen en Wonen Centra voor Bewustwording Coaching - Diverse Coaching Coaching - Kindercoaching Coaching - Leiderschapscoaching Coaching - Lifecoaching Coaching - Loopbaancoaching Communicatie en presentatie Counselling Cranio-sacraal therapie Dieren Energetisch werk Eten & Drinken Familie- en systeemopstellingen Gestalttherapie Healing en reading Hypnotherapie Land- en Tuinbouw Lichaamsgerichte Therapie Lichaamswerk Massage Mediation Meditatie Medium Mindfulness & Compassie Muziek, Klank en Stemexpressie Natuur, Tuin en Landschap NLP Opleiding en Training Organisatieontwikkeling en advies Psychologische hulp Relatietherapie Retraites Rituelen en Ceremonies Shiatsu Therapie Stressmanagement Therapie (diverse) Traumatherapie Verhuur Accommodaties Voedingsadvies & Coaching Wellness Winkels Yoga Zelfrealisatie Zijnsgeörienteerde begeleiding Zwangerschapsbegeleiding


Inschrijven nieuwsbrief
Bewust Eindhoven